torsdag 30 augusti 2012

Vi har det egentligen ganska bra, du och jag.

Jag läste nyss en ganska hemsk artikel i Världens Historia om en massaker i Palestina, tror jag att det var. Efteråt sa myndigheterna att 800 personer dog, men de flesta andra sa 3500. Detta var då 3500 oskyldiga civila som mejades ner med AK-47:or och yxor, som hämnd för att några extremister hade mördat en president någonstans. Det var på 70- eller 80-talet.
Det är hemskt, och särskilt hemskt var det att läsa några överlevandes historier från de två dagar det pågick. En 13-åring som förlorade pappa och två syskon, en pojke som förlorade hela familjen och som flera år senare på frågan om han ville hämnas svarade: "Nej. Jag vill inte hämnas genom att döda barn som de gjorde. Vad hade barnen gjort dem?", och en doktor som såg vänner och patienter dödas en efter en framför ögonen på honom, och sedan räddades till livet av en av militärerna som dödat barn bara minuter tidigare. Doktorn var nämligen en gammal lärare till honom.

Så egentligen har vi det ganska bra här i Sverige. Vi slapp första och andra världskriget, vi slipper en diktator som ger upphov till inbördeskrig som fortsätter efter att han har avgått, vi slipper naturkatastrofer som tsunamin i Thailand 2004.
Så egentligen gnäller vi nog allihop för mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar